Robban Carlsson

”Nr 14, meste SSK:aren”


Fakta

Med sina 884 matcher och 18 säsonger i SSK:s A-lag så är och förblir Robban en ikon som man förknippar med Södertälje Sportklubb.

Ålder: 38

Klubbar: Södertälje Sportklubb, Malmö Redhawks, JYP, Frederikshavn White Hawks 


När ”Robban” Carlsson lämnade SSK efter degraderingen säsongen 2014-15 så hade klubben hamnat i landets 3:e högsta liga. Sämsta noteringen i klubbens 114 åriga historia. Det var med en stor ära jag slog en signal till ”urssk:aren”. 884 matcher för samma klubb inger respekt.

- Tjena Robban, vad händer framöver, fortsätter du spela hockey kommande säsong ?


- Nja vet inte riktigt, jag kom ju hem för två veckor sen, men kontraktet gick ju egentligen inte ut förrän igår ( anm 30april ).


- Men du har inga planer på att spela kvar i Danmark.


- Nä, det har jag faktiskt inte. Jag har ju varit i både Finland och Danmark den här säsongen. Finland var fantastiskt roligt.

- Det var kul att spela på högsta nivån där igen också, det var kanske lite oväntat. Det gick rätt bra också, jag hade en rolig roll där, jag hade väl egentligen en enda uppgift och det var att spela mot motståndarnas första line. Det passade mig faktiskt ganska bra. Danmark var väl inte lika kul kan ja säga.

- Jag vet faktiskt inte vad som händer nästa säsong, vet faktiskt inte ens om jag fortsätter att spela om jag ska vara riktigt ärlig. Det är nog rätt stor sannolikhet att jag slutar.


- Har du pratat nåt med SSK ?


- Nä, det kan väl bero lite på att jag precis har kommit hem, men jag var väl haft lite kontakt med Pernhem nu när jag varit borta, stött på han nån gång när jag varit och tränat, men det är väl det, de har nog mycket att stå i nu och så.


- Inga diskussioner om nån framtida roll i klubben ?


- Det har vi haft tidigare.


- När du lägger skridskorna på hyllan och om det inte blir nåt uppdrag inom SSK. Har du några andra planer på vad du ska göra efter karriären ?


- Nä, egentligen inte.


- Säsongen 2000-01 var du med och tog upp klubben till elitserien igen. Du spelade då i en kedja med Kim Cannerheim och Dahla. Ni fann ju varandra bra, vad var det som gjorde att det funkade så bra emellan er ?


- Tja, va fan de är ju 15-16 år seden, haha. Jag umgås ju mycket med Kim fortfarande, vi är bra kompisar. Han bor ju kvar i Södertälje och Dahla springer man ju på lite då och då också.

- Ehh, det var ju en jättebra säsong vi gick ju som sagt var upp det året, vi var första line om jag minns rätt. Vi gjorde det väldigt bra. Sen hade vi ju en andra line med Peter Gerhardsson, Lars-Göran Wiklander och Jörgen Hägg. Det som funkade bra med vår line var väl att den var bra uppbyggd så som en line ska vara. En spelskicklig och bra center i Kim och en lirare i Dahla och en hårt arbetande forward i mig då.


- Säsongen 06-07 var ju en riktigt bra säsong för dig, du gjorde 20 mål och 50 poäng totalt.


- Ja, det blev väl 59 till och med om räknar kvalserie och så. Det var väl min poängbästa säsong. Men annars är ju säsongerna när man gått upp till Elitserien höjdpunkter, lockout säsongen i Elitserien 04-05 var väl den bästa elitseriesäsongen någonsin. 06-07 spelade jag också i en bra line tillsammans med Videll och Sjödell-Wiklander, det är ju min poängbästa. Den säsongen kan man kanske likna lite med det som hände i år. Vi stod med en nybyggd hall säsongen innan och åkte ur men lyckades ta oss tillbaka direkt.


- Den säsongen när du spelade i Malmö, handen på hjärtat, hur konstigt och jobbigt blir det att komma tillbaka till Scaniarinken som motståndare ?


- Det blir ju speciellt såklart, med 16 raka säsonger i SSK, det var en speciell match.


- Du har ju haft endel coacher genom åren i SSK. Finns det nån som du gillat mer än andra och nån som varit sämre ?


- Nja, det finns många bra coacher man haft, endel som man tycker har varit mindre bra. Inget speciellt så.


- Är det nån spelare genom åren som du spontant känner har varit nåt extra att spela med, att man känner att det är en spelare som är oerhört skicklig, nån som spelar på en hög nivå hela tiden ?


- Ja, det måste ju finnas massor eftersom jag spelat många matcher, det är jättesvårt att säga så på rak arm. Det färskaste minnet man har är ju två unga spelare som William Nylander och Pstrnak, när man ser direkt att att där finns nånting extra. Det ser man ju nu, att de lyckas där borta. Det finns ju fler exempel på det, många har gått via SSK hela vägen till NHL.


- Finns det något du ångrar eller är glad över att du uträttat under de här 18 säsongerna du gjort i SSK ?


- Nej, det är det väl egentligen inte, det är väl rätt naturligt att de roliga säsongerna är när vi gått upp och när vi gick till slutspel, det tråkiga när vi åkt ur så klart.


- Hur bra koll har du haft på SSK denna säsongen som gick ?


- Jag har haft jättebra koll faktiskt, jag har köpt hem väldigt många matcher. Jag såg några matcher på plats också innan jag åkte iväg.


- Var du nära att stanna kvar i SSK även till Hockeyettan ?


- Jo det var aktuellt, vi pratade ju. Det var lite olika andra orsaker till att det inte blev någonting.


- Under säsongen som var det exceptionell stämning mellan spelare och supportrar, har du upplevt nåt liknande nån gång som SSKspelare ?


- Det har väl varit bra överlag tycker jag. Sen tror jag att det går hand i hand med hur det går. Vinner man mycket så är det ju alltid bra stämning, förlorar man mycket så är det inte alls lika bra stämning. Det har för det mesta varit bra, det tycker jag.


- Är det extra viktigt då när man har ett sånt klubbhjärta som du att man har den relationen till fansen ? Eller ska man uppskatta supportrarna var man än är och spelar ?


- Nä, det blir ju så klart mycket mer hemma, jag har ju bara spelat i SSK förutom året i Malmö och nu denna säsong i Finland och Danmark. Det blir inte samma sak, det blir ju mycket mer hemma. Det betyder ju alltid nånting när man spelar man vill ju alltid vinna, personlien känner jag att i och med att jag är uppvuxen i SSK sen jag var 6 år så lever man verkligen med SSK. På andra ställen blir man ju såklart förbannad när man förlorar men inte på samma sätt. Förstå mig rätt man får ju såklart en relation med lagkamraterna och man vill ju alltid vinna, men här hemma är det ju lite större.


- När vi är inne på supporterkulturen, hur är den Finland och Danmark jämfört med Sverige ?


- I Finland var det ju helt okej, det är ju högstaligan men i Danmark går det ju inte ens att jämföra, det är ju liksom inget stort hockeyland så. Där är ju både mindre folk och mindre rinkar.


- Då så vill jag tacka dig Robban för att du tog dig tid att prata en stund.


- Det var så lite.
Daniel Bladh för SSKsupportSkåne
Intervjuer