Magnus "Uven" "Linkan" Lindqvist

Vaktade båsdörren med pondus och stolthetFAKTA

Ålder: 44

Matcher i SSK: 630

Höll nollan 29 gånger

30 J-landskamper

Klubbar: Södertälje SK, Huddinge IK, Vojens Lions

Vojens Lions
Vojens Lions
Vojens Lions

 - Var det efter avslutad spelarkarriär någon gång aktuellt med någon annan roll för dig inom SSK ? Typ målvaktstränare.


- Ja, det har ju varit lite fram och tillbaka att det skulle bli så, var med på lite ströträningar här och var som målvaktstränare. Anledningen till att det inte blev så sen är det jobb jag har, jag är ju upptagen med arbetet hela somrarna. Det fanns inte tid till det helt enkelt. 


- Du var ju i SSK större delen av din karriär förutom två säsonger i Vojens Danmark, vad var speciellt med att spela i Danmark och hur stor skillnad var det hockeymässigt ?


- Dansk hockey har ju gått framåt ganska mycket de senaste åren, det är klart att det var skillnad. det var rätt många saker som var skillnad, sådana saker som man inte var van vid runt om kring också, som till exempel kost och så. 

Vi kunde spela sent en Fredagskväll i Köpenhamn och sen spela tidig hemmamatch på söndagen och ändå så fanns där ingen mat efter matchen på vägen hem. Man  var ju van att få nåt att stoppa i sig direkt efter på resan hem för att börja ladda batterierna till nästa match. 

Där låg de ju efter, sen var det ju väldigt stor skillnad på bredden i trupperna, 1:a och 2.a femmorna var väl ganska okej men lagens 3:e och 4:e lines var det sämre kvalite på. En fjärdelina fanns knappt i vissa lag. 


- Varför lämnade du SSK ?


- Det har väl inte riktigt kommit fram tidigare men där fanns en liten konflikt perioden emellan SSK och Vojens. Det var med en viss person som styrde och ställde som jag gick lite bakom ryggen. Sen ändrades kontraktsförhållandena. Vi var väl i stort sett överens muntligt sen plötsligt ändrades alla förutsättningar och då dök det här tillfället med Vojens upp. Det var Stefan Nyman som jag spelat tillsammans med sen vi var små och Tomas Carlsson som jag också spelat med i SSK, de skulle flytta från Tyskland och börja spela för Vojens, då blev det att jag hamnade där.

Sen när Hallin kom tillbaka när SSK gått uppe i elitserien igen så ringde han mig och ville att jag skulle komma hem, dessutom firade ju klubben 100 år så jag behövde inte lång betänketid till att ta beslutet att flytta hem. Det var självklart, det var nästan inget kontraktsprat alls utan jag ville hem.


- Hur bra koll har du på SSK idag ? Går du på några hemmamatcher ?


- Ja, jag försöker gå, jag var på några matcher nu vintras och man följer ju självklart SSK. Nu är där ju inte många spelare man känner igen. Waltin är ju tränare, han har man ju spelat lite med har jag för mig och har haft med han att göra annars också. Det är en jättebra kille, sen är det ju materialarna som är kvar i klubben sen jag var där. Man pratar ju lite med dem, är man inte på matcherna så håller man ju koll på resultaten och så.


- Fick du någon gång nåt erbjudande från någon annan svensk klubb ?


- Ja, det fanns ju vissa tillfällen där det fanns intresse från andra klubbar men det är samma sak där som när jag flyttade hem från Danmark. Jag skulle ha väldigt svårt att flytta hem till nån annan klubb i Sverige, när jag slutade i SSK kände jag att det hade varit svårt att motivera sig att spela någon annanstans. Jag skulle ha svårt för att möta SSK med något annat lag, det skulle bli alldeles för stor intressekonflikt för mig, skulle haft svårt att hantera det.


- Ja, det märktes ju att du verkligen gillade att spela för SSK, oavsett om du vaktade båsdörren eller om du vaktade kassen. De matcherna du stod var du oftast stabil och gjord ett bra jobb. Du öppnade båsdörren med stor pondus och stolthet, laget före jaget. Det är anledningen till att du blivit en av favoritspelarna för mig.


- För mig har det alltid varit klubben före mig själv som spelare. 


- Du har ju kamperat ihop med en rad olika målvakter, Roffe Wanhainen, Jonas Enroth, Stana mfl. Vilken trivdes du bäst med eller det var bra personligheter allihop ?


- Ja, jag trivdes bra med allihopa, särskilt jag och Roffe hade en speciell relation, vi spelade ju ihop i juniorlandslaget. På alla de här lägeran höll vi ihop, vi kom ofta för sent till samling för mat och så. Vi tävlade i allting , jag kommer ihåg nån gång det var ett så kallat breddläger. Det fanns en gympasal precis bredvid ishallen där vi höll på med basket, innebandy och allt möjligt. En gång var visso sena därifrån så vi blev utan mat. Så han och jag hade väl en lite speciell relation. 

Med Stana nådde vi ju semifinal, Enroth var ju där under min sista säsong och det är kul att se att han har lyckats där borta. Och så har vi ju ”Dernis”, lite speciellt eftersom han också är Södertäljekille. Vi pratas vid emellanåt, detsamma med Roffe.


- Du har ju en säsong i Huddinge, kan du berätta lite om den tiden ?


- Det var rätt långt tillbaka tiden, jag var fortfarande junior. Där spelade jag faktiskt rätt mycket matcher. Jag hade varit uppe i A-laget säsongen innan och tränat lite med dem, tanken var först att jag skulle spela i IK Tälje istället för att lira juniorhockey. John Pettersson var tränare i SSK då och hade luft upp mig lite för att vara med på träningar och när det inte blev nåt med IK Tälje så fixade han så att jag hamnade i Huddinge istället eftersom han blev tränare i Huddinge säsongen efter där. 

Det laget Huddinge hade det året fanns många spelare som senare blev något, Nicklas Falk, Janne Mertzig. Lill-Kenta var där, Ola Möllerstedt som senare gick till SSK, Micke Nylander mfl. Vi var i kvalserien med det laget det året.


- Är där nån förre detta lagkamrat som du håller kontakten och umgås med fortfarande ?


- Ja, Roffe då ju och bröderna Bemström som jag ju är jämngammal med, vi har spelade ihop sen vi var små. Vi har ju hållit kontakten, så jag och Bemströmmarna har följts åt sen 7-8 års åldern.


- Vad tror du blir viktigt för SSK nu att först etablera sig i HA och sen kunna börja utmana mot SHL ?


- Jag tror de gör rätt satsning, tror att de försöker satsa mer på egna produkter och juniorverksamheten. Det var ju en period där man hellre köpte in medelålders tjecker, slovaker än att satsa på sina egna talanger som istället hamnade i andra klubbar runt om i landet. Det tror jag blir en viktig del.Och sen försöka bygga på de som har klubbhjärtat kvar i Södertälje och är profiler för stan. Att få upp intresset på det sättet. 


- Jag har för mig att du även kallades för ”Uven” av vissa, varför ? Var det på grund av skägget ?


- Jag vet inte riktigt, jag hade så många smeknamn på den tiden, jag kallades hydran också av vissa.


- Till sist den absolut viktigaste frågan. Har du skägget kvar ?


- Just idag har jag inte fullt så mycket men vintertid brukar det bli större. På sommaren är man ju i köket här på campingen så då måste jag trimma ner det lite, nu är det inte så där stort men till vintern kommer jag att ha det stora igen.
Daniel Bladh för SSKsupportSkåneIntervjuer